עו"ד גיל נדל, עו"ד עומר וגנר
לאחרונה, אישרה וועדת הכספים של הכנסת הטלת היטל היצף בשיעור של 7.5% מערך CIF על סוליות גומי המיובאות מדרום אפריקה, למשך תקופה של שנתיים.
למיטב ידיעתנו, זהו ההיטל הראשון שאושר בארבע השנים האחרונות.
הליך זה החל בעקבות חקירה של הממונה על היטלי הסחר במשרד התמ"ת, מר ראובן פסח, שהחלה לבקשת המפעל המקומי- תעשיות גומי עין שמר אגח"ש בע"מ, שיוצג על ידי עורכי הדין גיל נדל ועומר וגנר ממשרדנו, ועל ידי הכלכלן ערן הורביץ מחברת ל.י.ם.
המפעל המקומי, המעסיק למעלה מ- 100 עובדים, טען כי הוא חשוף לתחרות בלתי-הוגנת מדרום אפריקה, במסגרתה התקיים יבוא בהיצף מדרום אפריקה של סוליות גומי המשמשות לחידוש צמיגים, אשר גרם לו לנזק ממשי ולהפסדים (מחיר היצוא לישראל נמוך ממחיר המכירה בשוק המקומי בדרום אפריקה).
בעקבות זאת, הממונה על היטלי הסחר במשרד התמ"ת, מר ראובן פסח, הודיע כי הוא מטיל ערובה זמנית בשיעור של 39.5% על סוליות גומי לחידוש צמיגים מדרום אפריקה, לתקופה של שישה חודשים, החל מסוף חודש יולי 2012 ועד לסוף ינואר 2013.
במקביל, המליץ הממונה להטיל גם היטל קבוע בשיעור זה למשך חמש שנים.
יצוין, כי תעשיות גומי עין שמר מתמחה בפיתוח, ייצור ושיווק מוצרי גומי שונים. החברה הינה היצרנית היחידה בישראל של המוצר המשמש לחידוש צמיגים של משאיות, אוטובוסים ורכבי הובלה והשוק מוערך בעשרות מיליוני שקלים. הממונה על היטלי הסחר השתכנע כי לא צפויה פגיעה בענף התעבורה, מכיוון שישנם מקורות יבוא נוספים של המוצר, אשר מתחרים עם יבוא צמיגים חדשים, מלבד היבוא מדרום אפריקה. עוד קבע הממונה כי ההיטל ייטיב את המצב הכלל משקי, היצרנים והצרכנים יצאו נשכרים מההיטל יותר מהנזק הצפוי ליבואנים או לכל גורם אחר.
הוועדה המייעצת לשר התמ"ת החליטה כי יש לאשר היטל של 10% למשך שנתיים וחצי, והמלצתה אושרה על ידי שר התמ"ת ושר האוצר.
לאחר שקוימו מספר דיונים בוועדת הכספים של הכנסת, החליטה וועדת הכספים לאשר היטל של 7.5% למשך שנתיים, על מנת לספק הגנה למפעל המקומי מפני היבוא בהיצף.
כפי שצוין, בארבע השנים האחרונות לא אושר אף היטל, והיטלים רבים נפלו בשלב הוועדה המייעצת או בשלב קבלת האישור מידי שר האוצר.
[צו היטלי סחר ואמצעי הגנה (היטל היצף על יבוא סוליות גומי מרפובליקת דרום אפריקה) (הוראת שעה), התשע"ב-2012]