עו"ד גיל נדל, עו"ד עומר וגנר
לאחרונה, פורסם כי חברת שי סוכני מכס נקלעה לקשיים כלכליים, ובעקבות כך הוציאה רשות המכס הודעות לחיוב ליבואנים לתשלום מסי היבוא.
אנו מוצאים לנכון להאיר את הסוגיה של מערכת היחסים שבין היבואן, סוכן המכס ורשות המכס, במקרה שבו סוכן המכס נקלע לקשיים כספיים.
רקע
כספים רבים מועברים בין יבואנים לסוכני מכס, כחלק שגרתי ממערכת היחסים בין הצדדים.
בין היתר, השיטה הנהוגה לתשלום מסי היבוא הינה שהיבואן מעביר את הכספים לסוכן המכס, וסוכן המכס משלם בשם היבואן את מסי היבוא לרשות המכס, במס"ב (מסלקה בנקאית).
התופעה של סוכני מכס שמגיעים לפשיטת רגל, לצערנו, אינה נדירה, וכבר יותר מפעם אחת התבשרנו כי חברת סוכני מכס הגיעה לחדלות פרעון והפסיקה להתקיים.
מערכת היחסים שבין היבואן לסוכן המכס, במסגרתה כספי המסים משולמים לרשות המכס באמצעות סוכן המכס, עשויה להעמיד את היבואן בפני סיכון ממשי.
הסיכון שאליו אנחנו מתכוונים הוא שסוכן המכס, אשר נקלע לקשיים כלכליים, לא יעביר את כספי המסים שקיבל מן היבואן לרשות המכס.
במצב כזה, עשוי לעמוד היבואן בפני דרישה של רשות המכס לשלם פעם שנייה (מבחינתו) את מסי היבוא, והטענה כי שילם את כספי המסים לסוכן המכס עשויה שלא לסייע לו.
מה יוכל לעשות היבואן?
אם כן, אילו צעדים יכול לנקוט היבואן במצב כזה, על מנת למזער את הסיכון העומד בפניו?
היבואן יכול לפנות לבית המשפט בתביעה נגד רשות המכס, ולטעון בה כי הוא פטור מתשלום של מסי היבוא פעם שנייה, משום שרשות המכס היא שהייתה צריכה לבדוק את איתנותו הפיננסית של סוכן המכס והתרשלה שלא עשתה כן.
כמו כן, יוכל היבואן לטעון במסגרת התביעה כי רשות המכס הייתה חייבת לדרוש ערבויות של ממש מסוכן המכס שמהן תוכל להיפרע, במקרה של פשיטת רגל שבגינה לא ישולמו כספי המסים.
בנוסף, יוכל היבואן לטעון כי רשות המכס העניקה אשראי לסוכן המכס מבלי לבדוק את חוסנו הכלכלי כמו שצריך.
מקרים שנידונו בעבר בפסיקה
אז מה הסיכויים של תביעה כזו נגד רשות המכס?
נושא זה עלה לדיון בבית המשפט המחוזי בשנת 2011, שם תבעו היבואנים את רשות המכס וביקשו שלא לשלם את מסי היבוא פעם שנייה, בטענה כי רשות המכס היא שהתרשלה משום שלא בדקה את יציבות סוכן המכס ולא דרשה ממנו די ערבויות לצורך פעילותו.
בית המשפט המחוזי קיבל את עמדת היבואנים, מתח ביקורת על רשות המכס ופטר את היבואנים מחובת התשלום.
בבית המשפט העליון הגיעו הצדדים להסכמה לפיה פסק-הדין במחוזי יתבטל, אך מבלי שהיבואנים יידרשו בפועל לשלם את מסי היבוא פעם שנייה.
אז נכון להיום, פסק-הדין העקרוני שמתח ביקורת על רשות המכס, בוטל בהסכמה ואין תקדים בנושא.
[ההליך במחוזי: ת.א. (מחוזי מרכז) 1906-08-07ג'וניר קרטל בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל ואח', פסק-דין מיום 26.6.11, השופט אחיקם סטולר.
ההליך בעליון: ע"א 6930/11 מדינת ישראל-אגף המכס ומע"מ נ' ג'וניור קרטל בע"מ ואח', פסק-דין מיום 29.4.13, הרכב השופטים י' דנציגר, י' עמית, א' שהם]
לעומת זאת, בשנת 2002 ניתן פסק-דין בבית המשפט המחוזי בחיפה בפרשת פרמוט (ע"א (מחוזי חיפה) 2721/01פרמוט חברה ישראלית לחיסון עצים בע"מ נ' מ"י ואח') שם נפסק כי גם אם סוכן המכס קורס, היבואן אינו פטור מתשלום מסי היבוא, גם אם מדובר בתשלום פעם שנייה.
* * *
הסקירה לעיל הינה בבחינת תמצית. המידע הכלול בה נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד גיל נדל - ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים. בדוא"ל Gill.Nadel@goldfarb.com ו/או בטלפון 03-6089848.