עו"ד גיל נדל, עו"ד עומר וגנר
ביום 21.8.14 נתן בית משפט השלום בירושלים פסק-דין בת.א. (שלום ירושלים) 5909/09 מיה תבליני החיים ירושלים בע"מ נ' מדינת ישראל-רשות המיסים-אגף המכס ומע"מ, וקבע כי עלויות השגחת כשרות של שמן המיובא לישראל, ייכללו בערך השמן לצרכי מכס.
יצוין כי היבואן, אשר יוצג על ידי משרדנו, לומד את פסד הדין בימים אלו ובוחן את אפשרות הגשת הערעור עליו.
בית משפט השלום בירושלים אימץ למעשה את קביעתו העקרונית של בית המשפט המחוזי מרכז, בפסק-דין שניתן בתיק אחר ביוני 2014, שם נקבע כי עלויות שחיטה והשגחת כשרות על מוצר אחר- בשר כבש מיובא, ייכללו בערך לצרכי מכס [ע"א (מחוזי מרכז) 2107-11-13 25410-10-13 נטו מלינדה סחר בע"מ ואח' נ' מדינת ישראל-רשות המכס, פסק-דין מיום 23.6.14].
בפסק-הדין הנוכחי, דחה בית משפט השלום בירושלים את ההבחנה שהוצעה בין השגחת הכשרות על בשר כבש, לבין השגחת הכשרות על שמן, וקבע כי דינם לצרכי מכס הוא אחד.
סיפור המקרה וטענות הצדדים:
חברת מיה תבליני החיים ("היבואן") ייבאה לישראל שמן משני סוגים: שמן זית שאינו ראוי למאכל- המיועד להדלקת נרות (למאור), ושמן זית כתית המיועד למאכל.
לפני יבוא השמן, שלח היבואן למפעל הספקים בחו"ל משגיח כשרות מטעם בד"צ העדה החרדית ירושלים, אשר תפקידו לפקח על התהליכים במפעלים שבסופם ניתן להעניק לשמן המיובא אישור כשרות.
היבואן שילם למפעל בעבור השמן, ושילם לבד"צ בעבור ההשגחה.
רשות המכס דרשה מן היבואן לשלם גרעון מכס רטרואקטיבי על עלויות השגחת הכשרות וטענה כי הן חלק בלתי נפרד מעלויות המוצר המיובא, לפי סעיף 132 לפקודת המכס.
היבואן טען כי מדובר בעלויות וולנטריות שהוא נושא בהן מבחירתו, לצורך שיווק וקידום מכירות בישראל. היבואן טען כי עלויות אלה שלא משולמות למוכר אלא לצד ג' לא יכולות להיכלל בערך למכס לפי סעיף 132 לפקודת המכס.
מאחר וכבר ניתן בבית המשפט המחוזי מרכז פסק-דין שקבע כי עלויות שחיטה והשגחת כשרות של בשר כבש ייכללו בערך למכס, טען היבואן כי הדין הישראלי אוסר לייבא בשר לא כשר, בעוד אין דין דומה ביחס לשמן. בנוסף, טען היבואן כי מעורבות משגיח הכשרות בתהליך הייצור של שמן פחותה מתפקידו של משגיח על בשר. כך, טען היבואן כי בהשגחת כשרות של שמן מדובר ברב ש"יוצא ונכנס" כלומר לא חייב להיות נוכח בכל התהליך, וכי בשמן למאור המשגיח צופה רק בתהליך הביקבוק ולא בתהליך הפקת השמן מן הזיתים.
לחילופין, טען היבואן לפטור מהגרעון בשל עמידתו בסעיף 3 לחוק מסים עקיפים.
פסק-הדין:
בית המשפט דחה את ההבחנה שהציע היבואן בין תהליך השגחת כשרות של שמן להשגחת כשרות של בשר כבש. בית המשפט קבע כי אין זה משנה האם עלויות השגחת הכשרות נכפות על היבואן בשל הדין – כמו ביבוא בשר כבש, או שהן וולונטריות- כמו ביבוא שמן.
כמו כן, דחה בית המשפט את הטענה כי מעורבות המשגיח בשמן פחותה ממעורבות המשגיח בבשר כבש, וקבע כי אבחנה זו אינה רלוונטית לתוצאת פסק-הדין.
בית המשפט קבע כי השגחת הכשרות היא פעולה שמעניקה לטובין את עצם מהותם והופכת אותם למוצרים כשרים - ולכן היא פעולה שנחשבת כחלק בלתי נפרד מתהליך הייצור שלהם, יהא תוכנה אשר יהא, ותהא הסיבה לביצועה אשר תהא. לכן, נפסק כי פעולת השגחת הכשרות מהווה חלק מהמחיר ששולם או שיש לשלמו בעד הטובין בעת היבוא.
בית המשפט דחה את הטענה החלופית של היבואן לעמידתו בתנאי סעיף 3 לחוק מסים עקיפים.
[ת.א. (שלום ירושלים) 5909/09 מיה תבליני החיים ירושלים בע"מ נ' מדינת ישראל-רשות המיסים-אגף המכס ומע"מ. פסק-דין מיום 21.8.14, השופטת תמר בר-אשר צבן. ב"כ הצדדים: ליבואן- עו"ד גיל נדל ועומר וגנר ממשרדנו. לרשות המכס- עו"ד חוי טוקר מפרקליטות מחוז ירושלים (אזרחי)].
הערות:
לפני זמן מה הוגשה הצעת חוק פרטית אשר מטרתה לתקן את פקודת המכס בנושא כשרות, ולקבוע כי עלויות כשרות לא יובאו בחשבון בעת חישוב המכס על מוצר מיובא.
מדובר בהצעת חוק פרטית שהוגשה לשולחן הכנסת בתאריך 19.3.14 ע"י חברי הכנסת משה גפני, אורי מקלב ויעקב אשר (יהדות התורה), שבה מוצע להוסיף בפקודת המכס סעיף חדש, באלו המילים:
"בקביעת ערך עסקה לא יובאו בחשבון הוצאות שהוצאו בחוץ לארץ בעד השגחת כשרות על ידי משגיח כשרות שהוא תושב ישראל".
בדברי ההסבר להצעת החוק נאמר כי היא מגיעה בעקבות פסקי-הדין בנושא הכשרות, וכי מטרתה היא למנוע פגיעה בעבודתם של משגיחי הכשרות ולמנוע ייקור של המוצרים. וכך נאמר בדברי ההסבר:
"תוצאת פסק הדין עשויה להביא לייקור של מחיר המוצרים המיובאים בהכשר – כתוצאה מעלייה במחיר המכס כאמור, וכן להביא לצמצום הכשרות ולפגיעה במשגיחי הכשרות תושבי ישראל, אשר נותנים הכשר בחוץ לארץ וזהו מקור פרנסתם".
[הצעת חוק לתיקון פקודת המכס (החרגת הוצאות השגחת כשרות מערך עסקה), התשע"ד-2014]
* * *
הסקירה לעיל הינה בבחינת תמצית. המידע הכלול בה נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד גיל נדל - ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים. בדוא"ל Gill.Nadel@goldfarb.com ו/או בטלפון 03-6089848.