עו"ד גיל נדל, עותמאן אלשייך
רקע:
מדינת ישראל חתומה על הסכמי סחר חופשי עם מדינות רבות כשההטבה הגלומה ליבואנים בהסכמים הללו הינה הפחתת המכס על מוצרים שונים או מתן פטור ממכס.
על מנת שהיבואן יהיה זכאי לקבלת ההטבה, הוא נדרש לייבא את המוצר עם תעודת מקור, אשר מוצהר בה כי מדובר במוצרים מקוריים. כללי המקור אשר קובעים מה ייחשב כמוצר מקורי משתנים בין המדינות.
נשאלת השאלה, מהו הדין במצב שבו רשות המכס מטילה ספק באמינות תעודת המקור ודורשת מיסים בדיעבד? ועד כמה צריך היבואן להתאמץ כדי לשכנע את רשות המכס כי הטובין מקוריים?
בסקירה זו נתאר את הכרעת בית משפט השלום בעכו במקרה שבו נשלחה דרישה לתשלום מכס לאחר שהיבואן הציג תעודת מקור וקיבל פטור מן המכס מכח הסכם הסחר בין ישראל לארה"ב.
בפועל, בית המשפט קבע כי מקום שבו תעודת המקור חסרה ומעוררת ספק, על היבואן מוטלת החובה להשלים את הפרטים ולהוכיח שהמוצרים הינם מקוריים, ולכן תביעתו נדחתה.
עובדות המקרה וטענות הצדדים:
חברת ז.ח.פ בע"מ ("היבואן") ייבאה מארה"ב ארבעה מגדלי תאורה ומדחס אויר והגישה לרשות המכס תעודת מקור. על סמך אותה תעודה, ומכח הסכם הסחר בין ישראל לארה"ב, שוחררה הסחורה ללא תשלום מכס. לאחר שחרורה, פסלה רשות המכס את תעודת המקור ושלחה דרישת תשלום על סך 14,856 ש"ח בגין הסחורה.
היבואן טען כי הגיש את כל המסמכים הנדרשים ועמד בכל התנאים הקבועים בהסכם הסחר. בנוסף, נטען כי רשות המכס לא טיפלה בפנייתו כראוי ולא פנתה כנדרש ליצואן וללשכת המסחר והתעשייה האמריקאית כדי לוודא שהסחורה מקורית. מנגד, טענה רשות המכס שהפרטים בתעודה היו לקויים ולא תאמו את דרישות הסכם הסחר ולכן בדין נפסלה התעודה ונדרש המכס.
פסק-דינו של בית המשפט:
בית המשפט בחן את תעודת המקור וקבע כי ההצהרה שבה חייבה קבלת הבהרות ובדיקת אמיתות מאחר והמספרים לא היו ברורים ולא הוסברו היטב.
למשל, ביחס למגדלי התאורה הוצהר כי מחיר המוצר הוא 2,000 דולר, שמתוכו עלות החומר מיפן היא 400 דולר, ועלות העבודה היא 1,600 דולר, אך חסר בתחשיב הרווח של היצרן האמריקאי שאותו אין לקחת בחשבון לצורך בדיקת כללי מקור.
לאחר מכן, ומשקבע שהתעודה מעוררת ספק, קבע בית המשפט כי על-פי סעיף 239א לפקודת המכס, על היבואן מוטלת החובה לספק הבהרות ולהוכיח שאכן המוצרים הינם מקוריים. בנוסף, על היבואן, ולא על רשות המכס בישראל, מוטלת החובה לקשר בין היצרן האמריקאי ורשויות המס על מנת לספק תשובות אודות המוצרים.
לאור האמור, בית המשפט הורה ליבואן לשלם את המכס וחייב אותו בתשלום הוצאות משפט בסך של 2,000 ש"ח.
[ת"א (עכו) 41077-05-12 ז.ח.פ בע"מ נ' מדינת ישראל- מס הכנסה, פסק דין מיום 14/06/2015, בפני כבוד השופטת שושנה פיינסוד-כהן. ב"כ הצדדים: ליבואן- עו"ד ויסאם פארס. לרשות המיסים-פרקליטות מחוז חיפה-אזרחי].
לסקירות נוספות בנושא הסכמי סחר ותעודות מקור, אנא לחצו על הקישורים הבאים:
תעודות מקור על פי הסכמי הסחר- סיכויים וסיכונים על משמעות האיחור בהגשת תעודת מקור
* * *
הסקירה לעיל הינה בבחינת תמצית. המידע הכלול בה נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד גיל נדל - ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים. בדוא"ל Gill.Nadel@goldfarb.com ו/או בטלפון 03-6089979.