עו"ד גיל נדל, עו"ד דייב זיתון, עו"ד חן אבנר
עובדות המקרה:
יבואן אשר ביקש לרכוש רכב יוקרה מסוג מרצדס ביבוא אישי, פנה לחברה העוסקת ביבוא ושיווק של רכבים ("החברה"). מספר שנים לאחר יבוא הרכב לישראל, פנתה רשות המיסים ליבואן בדרישה שישלם תוספת מיסי יבוא בגין הרכב המיובא. בדרישת רשות המיסים נטען, כי עוד שהוצהר שמחיר הרכישה של הרכב הינו מחיר מסוים, הרי שהתברר בדיעבד כי מחיר הרכב הינו גבוה מהמחיר המוצהר. לפיכך, שולמו מיסי יבוא בחסר עקב הצהרה על ערך רכב נמוך יותר מהמחיר אשר שולם בפועל.
בעקבות קבלת דרישת רשות המיסים לתשלום תוספת מיסי יבוא, פנה היבואן בדרישה לחברה ולבעל המניות בחברה, על מנת שאלו יישאו באחריות לתשלום תוספת מיסי היבוא המבוקשת. לאחר שהחברה ובעל המניות בחברה דחו את פניית היבואן, הגיש היבואן תביעה לבית משפט השלום באשדוד, לחייבם לשאת בתוספת מיסי היבוא בגין הרכב.
טענות הצדדים:
לטענת היבואן, החברה הטעתה אותו, בין היתר, בהסתרת פרטים מהותיים בדבר מחיר הרכב והדיווח החסר לרשות המיסים. היבואן טען, כי יש לראותו כמי שהתקשר בהסכם עקב טעות, שכן לא היה מתקשר בהסכם אילו ידע שמחיר הרכב מוטה כלפי מטה, באופן שחושף אותו לביצוע עבירות מס חמורות.
לטענת החברה, יבוא הרכב נעשה על ידי היבואן, תוך שהוא נעזר בשירותיה של החברה. לפיכך, האחריות לתשלום מלוא מיסי היבוא המתחייבים מיבוא הרכב חלה על היבואן, הוא החייב בתשלום מיסי היבוא על פי חוק.
החלטת בית המשפט:
בית המשפט קבע כי האחריות לתשלום מיסי היבוא חלה על היבואן. היבואן עצם את עיניו מלראות כיצד מושג עבורו ה"חסכון" במחיר, ואף לא עמדה בפניו אלטרנטיבה חוקית ליבוא הרכב ללא תשלום מלוא מיסי היבוא הנדרשים בגינו. יחד עם זאת, קבע בית המשפט, כי לחברה יש אחריות לסיטואציה אליה נקלע היבואן, וכי היה מקום שהחברה תבהיר ליבואן באופן מפורט כיצד היא השיגה עבורו את ה"חסכון" במחיר, וזאת על מנת שהיבואן יוכל להחליט אם הוא לוקח על עצמו את הסיכון. אי הבהרה זו היא שמנעה מן היבואן את האפשרות להימנע מביצוע העסקה, ועל-כן, היבואן זכאי לפיצוי בגין עגמת הנפש שנגרמה לו.
בית המשפט קבע כי לצדדים אחריות משותפת לכך שיובא לישראל רכב תוך ניסיון לשלם מיסי יבוא מופחתים, בשים לב לכך שהאינטרס הכלכלי של היבואן הינו גבוה יותר מן האינטרס הכלכלי שיש לייחס לחברה, שכן, אלמלא נחשפה ההצהרה הכוזבת, היה היבואן נהנה מרווח בשיעור גבוה יותר מאשר הרווח שהייתה נהנית ממנו החברה.
סוף דבר:
בית המשפט קיבל את התביעה בחלקה, תוך חיוב החברה לשלם ליבואן דמי פיצויים העומדים על רבע מסך תוספת מיסי היבוא שנדרש היבואן לשלם.
ת"א (שלום- אשדוד) 64712-06-15 בפני כב' השופט יהודה ליבליין, פסק דין מיום 29.7.2018.
* * *
הסקירה לעיל הינה בבחינת תמצית. המידע הכלול בה נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד גיל נדל - ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים. בדוא"ל Gill.Nadel@goldfarb.com ו/או בטלפון 03-6089979.