יבוא, יצוא ומה שביניהם סקירות וחידושים בענייני חוק ומשפט
עו"ד גיל נדל, ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים
1. בעלים של חברת עמילות מכס לא יישא בחוב באופן אישי
לאחרונה, קבע בית משפט השלום בחיפה כי בעלים של חברת סוכני מכס לא יישא באופן אישי בחוב שנותר ליבואן, ודחה את התביעה ל"הרמת מסך" כלפי הבעלים. בית המשפט קבע כי הנסיבות העובדתיות לא מצביעות על כך שהבעלים נקט במהלכים להתחמקות מאותו חוב ולכן דחה את התביעה. משמעות פסק-הדין היא שנותר לחברת סוכני המכס חוב ליבואן אך בשל קשיים כלכליים ככל הנראה היבואן לא יוכל לגבות את הכספים ממנה.
2. יבואן יהיה זכאי לקבל מידע מהמכס חרף סעיפי החסיון
במדינות רבות בעולם כמו ארה"ב ומדינות האיחוד האירופי, קיים מאגר פומבי של החלטות סיווג מכס המתפרסם באינטרנט לכל דורש. באמצעות מאגר זה, יכול כל יבואן לכלכל את צעדיו ולבחון כיצד סווגו טובין דומים לשלו במקרים אחרים, והאם נקבע סיווג חייב או פטור ממכס. במדינת ישראל, עד עצם היום הזה, לא הוקם מאגר פומבי של החלטות סיווג מכס, וכל החלטת סיווג נשלחת באופן אישי ליבואן אך היא אינה מתפרסמת באינטרנט.
3. סלחנות כלפי איחור או פגם טכני בהגשת תעודות מקור- לא בכל המקרים
לאחרונה, דחה בית משפט השלום בבית שמש תביעה של יבואן נגד רשות המכס וקבע כי על אף שיתכן שתונהג מדיניות סלחנית כלפי פגמים טכניים בהגשת תעודת מקור או איחור קל בהגשתה- אין זה המקרה דנן. משמעות פסק-הדין היא שהיבואן יידרש לשלם מכס על סחורה שאין מחלוקת בין הצדדים שהינה זכאית לפטור ממכס על פי הסכמי סחר, רק בשל אי-הצגת תעודה במועד.
4. האם יתוקן החוק בנושא מכס על כשרות?
מחלוקות רבות בין יבואנים לרשות המכס עוסקות בשאלת הערכת הטובין, כלומר על איזה ערך יוטל המכס. מחלוקות אלה עוסקות לא רק בשאלה האם החשבון שהציג היבואן אמין, אלא אילו תוספות, אם בכלל, יש להוסיף לחשבון לצורך חישוב המכס. קיימות תוספות שמנויות בחוק ושאין מחלוקת שחובה להוסיפן, כמו הובלה וביטוח. מצד שני, קיימות הוצאות ששנויות במחלוקת, וביניהן עלויות כשרות או תמלוגים.
5. האם משלח בינלאומי רשאי לעדכן הצעת מחיר שכבר נתן ללקוחו היבואן?
לאחרונה, דחה בית המשפט לתביעות קטנות בראשון לציון, תביעה של יבואן נגד חברת שילוח בינלאומי, אשר טען כי חברת השילוח גבתה ממנו כספים ביתר מעבר להצעת המחיר הראשונית שניתנה לו. בית המשפט קבע כי הצעת המחיר של חברת השילוח הבינלאומי ניתנה על בסיס עובדות מסוימות כאשר בפועל התבררו עובדות נוספות שגרמו לכך שהיה צורך לתקן את הצעת המחיר. בית המשפט קבע כי הצעת המחיר של חברת השילוח הבינלאומי ניתנה על בסיס עובדות מסוימות כאשר בפועל התבררו עובדות נוספות שגרמו לכך שהיה צורך לתקן את הצעת המחיר.
6. האם ניתן לקזז עלויות עמילות מכס בגין חוב הובלה אווירית?
לאחרונה, הכריע בית משפט השלום בתל-אביב כי יבואן החייב כספים בין הובלה אווירית, לא יכול לקזז מהם עלויות הנוגעות לעמילות מכס ושחרור מטענים. בכך, קיבל בית משפט השלום בתל-אביב את תביעתה של חברת שילוח בינלאומי נגד לקוח שביקש לקזז מהתשלום עבור הובלת הסחורה, סכום כסף שנאלץ לשלם עבור שחרור הסחורה לצד ג', עמיל מכס, שלטענתו הצליח לשחרר את הסחורה באופן טוב יותר מבלי צורך להציג אישור של מכון התקנים.
7. משלח בינלאומי אינו אחראי לאיחור של כעשרה ימים בהגעת משלוח לישראל
משלחים בינלאומיים מתחלקים בדרך כלל לשני סוגים עיקריים. סוג אחד משמש כמתאם ההובלה, ואינו מוביל בפועל את המטען. משלח שכזה יבקש להגביל את אחריותו באופן שתחול רק כלפי פעולותיו בתיאום ההובלה, אך לא כלפי ביצוע ההובלה עצמה, ולפיכך יטען המשלח, ככלל, כי הוא אינו אחראי לנזקים שאירעו למטען במסגרת ההובלה לרבות איחורים בהגעתו ליעד.
8. האם רשות המיסים יכולה להרים את מסך ההתאגדות לצורך גביית חובות מיסים?
לעיתים, עומדת רשות המיסים בפני שוקת שבורה כאשר הגורם שחב לה כספי מיסים נכנס להליכי כינוס נכסים או פשיטת רגל, ואין לרשות יכולת לגבות את חוב המס כאמור. בסיטואציות מסוימות, טוענת רשות המיסים כי הגורם שחב לה את כספי המיסים ביצע העברת נכסים או העברת פעילות לישות משפטית אחרת- וכל זאת על מנת להתחמק מתשלום המס.
9. עדכון בנושא ענישת מבריחי טובין במסלול הירוק
פעמים רבות, מגיעים לבתי המשפט מקרים של עבירות של הברחת טובין במסלול הירוק, כלומר מעבר עם טובין החבים במס מבלי להצהיר עליהם כדין. מעבר לאקט האזרחי של דרישת המיסים או תפיסת הטובין, לעיתים, בנסיבות מסוימות, מחליטה המדינה להגיש כתב אישום פלילי כנגד המבריחים. לאחרונה, הגיע לבית המשפט מקרה מעניין בו בחורי ישיבות שהוגש נגדם כתב אישום, טענו כי דרך המלך היא הטלת קנס מינהלי ולא הגשת כתב אישום וכי במקרה שלהם מדובר באפליה לרעה, ולאור זאת ביקשו לבטל את כתב האישום כנגדם.
10. Supervision on the Export of Dual-Use Equipment
Every individual who wishes to pursue the export or marketing of defense equipment, the transfer of defense know-how and the provision of defense services, is obligated to act according to the Defense Export Control Law 2007, and according to the regulations and orders under this law.
11. Where were the Rolls of Paper Damaged - At Sea or at Land?
Recently, the Haifa Magistrates Court accepted an insurance company's claim (which was on behalf of the importer) against an overland shipping company due to wetness caused to a cargo of large rolls of blotting paper, and determined that the sea forwarder is not responsible at all for the damage caused.
12. To Whom do the Clients Belong?
In the forwarding and customs broking field and in other fields as well, there are many employees who hold positions which are comparable to the position of a sales person. In other words, the role of these employees is to recruit new clients who require forwarding services or customs broking services, meaning companies and individuals who import or export goods.
13. מה חדש החודש?
ענייני מכס ורגולציה • סיווג מוצר כתכשיר שמנים. • הודעת גירעון בגין פסילת תעודות מקור. בתי משפט • אחריות משלח בינלאומי בגין איחור בהגעת מטען לישראל. • סיווג רכבי עבודה לצרכי מכס ומס קניה. הרצאות, כנסים והופעות בתקשורת • כנס מטעם האגודה למשפט ימי. • טיפים לעבודה מול המכס. • ביטוח ימי ואווירי. • כנס "שולחן עגול" לסוכני מכס שיתקיים ביום 11.6.2014.
הסקירות לעיל הינן בבחינת תמצית. המידע הכלול בהן נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד גיל נדל - ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים. בדוא"ל Gill.Nadel@goldfarb.com ו/או בטלפון 03-6089979.