יבוא, יצוא ומה שביניהם סקירות וחידושים בענייני חוק ומשפט
עו"ד גיל נדל, ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים
1. תיקוני מכס חדשים שכדאי להכיר
לאחרונה פורסמו מספר תיקונים של צו תעריף המכס:
תוקנה הוראת פטור מותנה ממס קניה לכוהל בריכוז שמעל 80% לשימוש במעבדות בפרט 22.07-1080.
נקבעה הטלת מס קניה על שסתומים לניפוח צמיגי רכב.
נקבעה הטלת מס קניה על כלי רכב תפעוליים עם פונקציה של שופכן בארגז האחורי.
נקבעה הטלת מס קניה על מסנני רעש ומתאמים בין הרמקול לרכב.
2. החל מינואר 2015 - נוהל חדש בעניין תעודת עוסק רשום במס קניה
בעוד מספר חודשים, החל מה- 1 בינואר 2015, ייכנס לתוקפו נוהל חדש של רשות המיסים לגבי תעודת עוסק רשום במס קניה, והחל ממועד זה יידרשו העוסקים לפעול על פי נוהל זה בלבד.
בסקירה זו נפרט את הנושאים השונים הבאים לידי ביטוי בנוהל, בין היתר, תנאי הזכאות לקבלת התעודה, אופן הגשת הבקשה והחובה להפקדת ערבויות.
3. משלח וסוכן מכס הופטרו מאחריות לעיכוב שחרור משלוח
לאחרונה, ניתן פסק דין על ידי בית המשפט לתביעות קטנות ברחובות הדן באחריותם של משלח בינלאומי וסוכן מכס במקרה של עיכוב סחורה בנמל, בשל טיפול לקוי מול מכון התקנים.
היבואן טען כי חל עיכוב בשחרור המשלוח שנבע מרשלנות המשלח בינלאומי וסוכן המכס בטיפול מול מכון התקנים, אך בית המשפט קבע כי שני הגורמים פעלו כהלכה כבעלי מקצוע סבירים, ודחה את התביעה.
4. דברים שחשוב לדעת על עיסוק באמצעי הצפנה
צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (עיסוק באמצעי הצפנה) התשל"ה-1974, מסדיר את העיסוק באמצעי הצפנה תוך איזון בין צרכי הפרט והתעשייה לבין ההכרח בקיום פיקוח מתאים על תפוצת אמצעי הצפנה, על מנת שאלו לא יגיעו לידי מדינות המוכרזות כתומכות בטרור, ארגוני טרור וגורמים פליליים. בסקירה זו נבחן את השאלה מי רשאי לעסוק באמצעי הצפנה ומה הפרוצדורה בנושא, בהתאם לצו הצופן.
5. מתי תמומש ערבות לחוב יבואן לסוכן מכס?
בתביעות המוגשות בסדר-דין מקוצר, אין הנתבע רשאי להתגונן באופן אוטומטי אלא נדרש לקבל רשות מבית המשפט, ולהראות כי טענות ההגנה שלו לא מבוססות על "הגנת בדים", כלומר שהן אינן מופרכות לחלוטין. בסקירה זו נסקור את החלטת בית המשפט המחוזי מרכז אשר אפשר לערבה להתגונן בתביעה כספית שהגיש סוכן מכס בגין חוב שלא נפרע.
6. יוחרמו טובין אסורים ביבוא שיובאו במסווה עבור הרשות הפלסטינית
לאחרונה, דחה בית המשפט השלום בעכו תביעה של יבואן להשבת טובין שנתפסו על ידי רשות המכס.
בית המשפט קבע כי היבואן נכשל בהוכחת טענותיו בשני מישורים, פרוצדוראלי ומהותי. בפן הפרוצדוראלי, נקבע כי היבואן לא הודיע לגובה המכס בכתב בתוך 30 יום כי הוא תובע את השבת התפוס, דבר שהופך את הטובין למוחרמים. בפן המהותי, הוכח כי הטובין היו אסורים ביבוא עבור שטחי הרשות הפלסטינית, והיבואן ייבא עבור גורם אחר ברשות הפלסטינית, מבלי ליידע את רשות המכס בנושא זה מראש.
7. לתשומת לב יבואני הרכב: זכות המדינה גוברת במאבק בעלות על רכב שחולט
נבקש להביא לידיעת יבואני הרכב פסק דין שניתן בבית המשפט העליון, במסגרתו דחה בית המשפט העליון ערעור של חברת קמור, יבואנית BMW, נגד המדינה.
בפסק-הדין נקבע כי זכותה של המדינה לחלט כספים שהתקבלו ממכירת כלי רכב של מורשעים בדין מכוח החוק לאיסור הלבנת הון, התש"ס-2000 והחוק מאבק בארגוני פשיעה, התשס"ג-2003, גוברת על זכות הבעלות של היבואן בכלי הרכב שתמורתו לא שולמה במלואה, אף אם רשם משכון על כלי הרכב.
8. גם בהעדר הסכם כתוב ניתן להכיר בעסקת קונסיגנציה ללא מחירי מינימום
לאחרונה, ניתן פסק דינו של בית המשפט השלום בכפר סבא, הדן במחלוקת שהתעוררה בין יבואן הולנדי ליצואנית ישראלית בנוגע לעסקאות יצוא מנדרינות מישראל לשיווק בהולנד.
בית המשפט דן בשתי מחלוקות עיקריות שהתעוררו בין שני הצדדים, האחת, מסגרת תנאי ההתקשרות אשר נקבעו בפועל על ידי שני הצדדים והשנייה, טענת היבואן ההולנדי בדבר איכותן הירודה של המנדרינות שיובאו על ידו מישראל.
9. מי אחראי לנזק למכונות צילום - המוכר או הקונה?
בפסק דין שניתן על-ידי בית המשפט השלום בחיפה, נפסק כי ספק אנגלי חייב בפיצוי בגין נזק שנגרם למכונת צילום שהוזמנה על ידי יבואן ישראלי, וקבע כי בנסיבות העניין הספק הפר את חובת הזהירות שלו בכך שביצע המכלה רשלנית של הסחורה, אשר ניזוקה במהלך ההובלה הימית כתוצאה מכך. הצדדים היו חלוקים בשאלה מה היו תנאי העסקה - האם היצואן התחייב למכור בתנאי CIF ואז הוא נושא באחריות לנזק שנגרם בים, או שמדובר היה בעסקה בתנאי EXW, ואז היבואן הוא שנושא באחריות לנזק.
10. מחלוקת בין חברת תעופה ירדנית לנציגתה בישראל לא תתברר בארץ
בסקירה זו נסקור את החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב אשר קבע כי יש לעכב הליכים בין חברת תעופה ירדנית לבין נציגתה בישראל, בשל תניית בוררות בהסכם בין הצדדים.
בית המשפט קבע כי יש לכבד את תניית הבוררות, ומשמעות ההחלטה היא שהדיון במחלוקת בין הצדדים ייערך בירדן ולא בישראל.
11. An International Freight Forwarder is not Responsible for a Delay of Ten Days in the Arrival of a Shipment to Israel
Recently, the Haifa Magistrate Court exempted an international freight forwarder and its Israeli agent from responsibility to a delay in the arrival of imported cargo to Israel. The importer claimed that he suffered damages due to the delay in the arrival, but the court exempted the freight forwarders from responsibility. It shall be noted that the Israeli freight forwarder was represented by our firm.
12. Is It Possible to Offset Brokerage Costs on the Basis of Air Transport Debt?
Recently, the Tel Aviv Magistrates Court ruled that an importer, who owes funds due to air transport, could not offset from these funds the costs relating to customs brokering and to the release of cargoes.
13. עדכוני רגולציה בעולם
ברזיל מפשטת את מדיניות ההישבון
אילו מוצרים ייחשבו למוצרים ירוקים?
דרישות סימון לדגים ומאכלי ים
טורקיה פתחה באמצעי הגנה (safeguard measure) על נייר הדפסה, כתיבה והעתקה
שינויי רגולציה במקסיקו
14. מה חדש החודש?
ויתור על חלק נכבד מגרעון מכס המתייחס לתמלוגים
ויתור על חלק מגרעון מכס המתייחס ליבוא עפיפוני גלישה
יעוץ בנושא פטור ממס קניה על מכירת כהל לשימושים שונים
נדחתה בקשה לאישור תובענה כייצוגית נגד לקוח משרדנו, יבואן מוצרי מזון
סוגיות הנוגעות להסכמי הסחר וכללי מקור
אילוצים משפטיים בהסכמי רכש
הסקירות לעיל הינן בבחינת תמצית. המידע הכלול בהן נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד גיל נדל - ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים. בדוא"ל Gill.Nadel@goldfarb.com ו/או בטלפון 03-6089979.