יבוא, יצוא ומה שביניהם סקירות וחידושים בענייני חוק ומשפט
עו"ד גיל נדל, ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים
1. המחוזי מאשר: יוטל מכס על כשרות של בשר כבש
בימים אלה (23.6.14) דחה בית המשפט המחוזי מרכז ערעור של יבואני בשר כבש כשר לישראל נגד רשות המכס. בית המשפט אימץ את קביעת בית משפט השלום לפיה עלויות השחיטה והכשרת הכבש, המשולמות לרבנות הראשית או לצד ג' ולא למוכר הכבש בדרום אמריקה, הן חלק בלתי נפרד מערך הכבש לצורך חישוב המכס.
2. אי שמירת מסמכים חושפת יבואן לתשלום גרעונות מכס
לאחרונה, דחה בית המשפט השלום בבאר שבע תביעת יבואן עגלי בקר נגד המדינה, וקבע כי הגרעון במכס שהוציאה המדינה בגין שינוי הסיווג, היה מוצדק. היבואן טען לסיווג בפרט מכס שמתייחס ל"עגלות בקר גזעיות לרבייה" בעוד רשות המכס טענה לסיווג בפרט "אחרים". בית המשפט קבע כי היבואן כשל בהוכחת טענתו כי מדובר היה בעגלות גזעיות.
3. על הקו הגבול שבין משלח/סוכן מכס לבין יועץ לענייני יבוא ויצוא
יבואנים ויצואנים נוטים כדרך קבע לעשות שימוש בשירותים של משלחים בינלאומיים וסוכני מכס לצורך טיפול בפרוצדורה הכרוכה ביבוא או ביצוא. כאשר מתעוררת תקלה כזו או אחרת, בוחרים לעיתים היבואנים או היצואנים לתבוע בבית המשפט את המשלחים או את סוכני המכס, תוך שהם טוענים לרשלנות בטיפול במשלוחים. בדרך כלל, היבואנים/יצואנים נוטים לטעון במצב כזה כי הם אינם מבינים בתחום וכי פנו למשלחים/סוכני המכס בשל מומחיותם בנושא. כמו כן, נוטים לטעון כי מעבר לתפקיד הלוגיסטי, אותם משלחים/עמילי מכס הדריכו אותם 'צעד אחרי צעד' בנוגע לטיפול במשלוח, וכי ההדרכה לא הייתה מספקת. האם בית המשפט עשוי לקבל טענות מסוג זה או שהוא נוטה לצמצם את תפקידי המשלח/סוכן המכס לטיפול הלוגיסטי ולא לתפקיד ה"יועץ"?
רשות המיסים מנהלת מלחמת חורמה במשתמטים מתשלום מס, הן ביחס למיסים ישירים, והן ביחס למיסים עקיפים. לעיתים, החייב במס מחליט "להתחכם" ולסגור את העסק עליו רשום חוב המס, להקים עסק אחר שמבצע פעילות דומה, ולהעביר אליו את הלקוחות תוך המשך מצב העסקים כרגיל. האם מצבים אלה מונעים מרשות המיסים לגבות את חוב המס?
5. יסודות הפיקוח על יצוא בטחוני - חלק ראשון
בסוף שנת 2007 נכנס לתוקפו חוק הפיקוח על יצוא בטחוני, התשס"ז-2007. החוק, התקנות והצווים שהותקנו מכוחו, מחליפים את חקיקת המשנה שהייתה קיימת עד לכניסתו לתוקף ומסדירים בחקיקה ראשית את הפיקוח על יצוא מישראל של ציוד בטחוני, ידע בטחוני, ושירותים בטחוניים. מטרת החוק הינה הסדרת הפיקוח על יצוא בטחוני מטעמי בטחון לאומי, מדיניות חוץ, התחייבויות בינלאומיות ושמירה על אינטרסים חיוניים אחרים של מדינת ישראל. בסקירה זו נעמוד על יסוד הפיקוח על פי הוראות החוק.
6. אי-התאמה בתוכן מטען מיובא לא מאפשרת עצירת אשראי דוקומנטרי
שיטת תשלום נפוצה בסחר הבינלאומי היא תשלום באמצעות אשראי דוקומנטרי. על פי הדין, עסקת אשראי דוקומנטרי היא "עסקת מסמכים" המנותקת מעסקת היסוד. כך, כל טענה שיכול להעלות מי מן הצדדים ביחס לעסקת היסוד - מכירת הטובין, לא יכולה בדרך כלל למנוע את עסקת האשראי הדוקומנטרי, קרי את העברת הכספים. יחד עם זאת, קיים חריג הידוע בשם "חריג המרמה", אשר מאפשר בנסיבות חריגות למנוע העברת כספים של אשראי דוקומנטרי בשל מרמה הקשורה בעסקת היסוד. במאמר זה נסקור את השאלה מה יחשב כ"מרמה חמורה" והיכן עובר קו הגבול בין אי-התאמה בסחורה שסופקה, לבין מרמה חמורה?
7. נדחתה תביעת ביטוח נגד נמל אשדוד בטענת נזק למטען חרסית
לאחרונה, דחה בית משפט השלום בתל אביב תביעה של חברת ביטוח נגד נמל אשדוד בגין נזק מזיהום פחם שנגרם למטען חרסית, לפי הטענה, בזמן שהותו בנמל. בית המשפט קבע כי מן הראיות עולה שגורמים שונים בשרשרת ההובלה באו במגע עם המטען במהלך שהותו בנמל, וביניהם המוביל היבשתי, ולכן לא ניתן לקבוע באופן חד-משמעי כי האחריות מוטלת על הנמל.
8. נדחתה תביעה נגד ביטוח בשל "אריזה לקויה" למטען מיובא
לאחרונה, דחה בית המשפט השלום בתל אביב תביעה של יצואן נגד חברת הביטוח, בגין נזק שנגרם למשלוח שהועבר מטורקיה ליעדו בעיר קנקון (מקסיקו), על אף שמדובר היה בביטוח "כנגד כל הסיכונים ממחסן למחסן".
9. העליון: לעת עתה, יישאר רכב מיובא החשוד כגנוב בידי המשטרה
לאחרונה, אישר בית המשפט העליון למשטרה להמשיך ולהחזיק ברכב מדגם BMW שיובא מהונגריה (והתברר בדיעבד כגנוב), לשם שימוש בו כראיה בהליך פלילי. בית המשפט פסק, בין היתר, כי הגם שבנסיבות העניין נפגעת זכות הקניין של האדם שרכש את הרכב מן היבואן בארץ, הרי שבאיזון בין הפגיעה בקניינו ובין האינטרס הציבורי הקיים במיצוי החקירה, גובר האינטרס האחרון, בעיקר כאשר אלמנט התפיסה הוא זמני ומוגבל בזמן.
10. עדכוני רגולציה בעולם
• מכסים ביבוא מוצרים חקלאיים לארה"ב.
• דרישות סימון אודות סוגי שמנים צמחיים.
• חסמים ומגבלות על הסחר העולמי.
• אימוץ מסגרת חוקית חדשה.
• שינויי רגולציה בארה"ב בתחומים שונים.
11. מה חדש החודש?
ענייני מכס ורגולציה • ייצוג בועדת הפנים של הכנסת בנושא כלי ירייה. • ייצוג חברה מובילה בתחום הפיצוחים בסוגיית הסיווג. • יעוץ בנושא יבוא פירות המשמשים בתעשיית היוגורטים. • טיפול בהארכת תוקף של מידע מוקדם "פרי רולינג". • ייצוג בערעור שנתקבל חלקית בעניין סיווג מתאמים למגבירים ומסנני רעש.
בתי משפט • עדכון בענין השבת אגרות יבוא מזון שנטען שנגבו שלא כדין. • הוגשו על ידי משרדנו תביעות נגד רשות המכס בנוגע להרמת מחיר לטלפונים סלולאריים מיובאים.
הרצאות, כנסים והופעות בתקשורת • עו"ד גיל נדל הנחה פאנל שהתקיים במסגרת PORT2PORT EXPO - הועידה השנתית לסחר, תובלה ולוגיסטיקה. • משרדנו קיים מפגש "שולחן עגול" לסוכני מכס, ביום 11.6.2014.
הסקירות לעיל הינן בבחינת תמצית. המידע הכלול בהן נמסר למטרות אינפורמטיביות בלבד ואין במידע כדי להוות ייעוץ משפטי. לקבלת פרטים נוספים, אנא פנו לעו"ד גיל נדל - ראש תחום יבוא, יצוא וסחר בינלאומי במחלקת מיסים ותגמול בכירים. בדוא"ל Gill.Nadel@goldfarb.com ו/או בטלפון 03-6089979.